Jagten

donderdag 11 juli 2024 - 13:30 uur (ontvangst vanaf 13.15 uur) Locatie:Cinemajestic, Dreef 8, 7202 AG Zutphen Deelnemersbijdrage:€5,- ; niet-leden €9,- (incl. koffie/thee na afloop)

Thomas Vinterberg komt met zijn veel bejubelde film Jagten (De Jacht, 2012) akelig dicht bij de werkelijkheid. Net als in Festen (Het Feest, 1998), zijn internationale doorbraak, lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand. Lucas (de weer fantastisch acterende Mads Mikkelsen) is pas gescheiden en probeert er het beste van te maken. Dat hij zijn zoon niet vaak genoeg ziet, zit hem dwars, maar verder krijgt hij van zijn vrienden volop steun om zijn nieuwe bestaan vorm te geven. Het leven lijkt hem toe te lachen als hij op de kleuterschool waar hij werkt een nieuwe vriendin (Alexandra Rapaport) krijgt. Maar dan slaat de sfeer ineens compleet om.

Lucas, die tot dan door de kinderen op handen werd gedragen, wordt opeens beschuldigd van kindermisbruik. De vijfjarige Klara, die stiekem een beetje verliefd op hem is, wordt boos omdat Lucas haar bewust op afstand houdt. Dat, gecombineerd met een flard van een pornografisch beeld dat haar oudere broer haar op zijn iPad heeft laten zien, brengt bij het meisje de nodige verwarring teweeg. Kleuterleidster Grethe (Susse Wold) stelt een paar vragen aan het teruggetrokken kind en trekt haar conclusies…

Lucas’ nieuwe leven valt in duigen. Hij wordt niet alleen op non-actief gezet, maar ook de voogdijzaak rond zijn zoon loopt vertraging op. Dat Klara de dochter is van zijn beste vriend Theo (Thomas Bo Larsen, die eerder schitterde in Festen), maakt het er niet makkelijker op. Binnen de kortste keren keert het hele dorp zich tegen Lucas. Van zijn vrienden lijkt alleen zijn jachtmaatje Bruun in zijn onschuld te geloven. Al snel wordt de sfeer grimmig en er ontwikkelt zich een ware heksenjacht op de vermeende kindermisbruiker. Een simpele dagelijkse activiteit, een boodschapje doen in de buurtsuper, levert Lucas letterlijk al de nodige kleerscheuren op.

In Jagten luidt de vraag niet of Lucas schuldig is aan het misbruik, maar gaat het om de gevolgen die zo’n aantijging kan hebben. Je beste vrienden, je naaste buren, die aardige bakker of slager op de hoek… ineens ontpoppen ze zich als agressievelingen die je het liefste direct zouden willen opknopen aan de hoogste boom. 
Onrecht, veroordeling en paranoia zijn de thema’s die op indringende wijze worden uitgewerkt. Kijk hier naar de trailer (als die niet vanzelf start, klik dan op het pijltje linksonder).

Jagten draait donderdag 11 juli speciaal voor NOLANO in Cinemajestic, Dreef 8, 7202 AG Zutphen. Het programma:
Vanaf 13.10 uur: ontvangst
13.30 uur: start film (111 min.)
15.25 uur: napraten met koffie/thee

Na deze film is er een korte zomerpauze. Vanaf 22 augustus zijn we er weer elke 2e en 4e donderdagmiddag van de maand met mooie films.

Minder mobiel en vervoer nodig? Plaats een oproep op het prikbord of bel op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur met AutoMaatje op 0575 234 020.