La famille Bélier

donderdag 13 juni 2024 - 13:30 uur (ontvangst vanaf 13.15 uur) Locatie:Cinemajestic, Dreef 8, 7202 AG Zutphen Deelnemersbijdrage:€5,- ; niet-leden €9,- (incl. koffie/thee na afloop)

Even ontsnappen aan al het medianieuws waar we niet vrolijk van worden? Je kunt lekker ontspannen bij deze ongecompliceerde Franse komedie uit 2014 van regisseur Eric Lartigau met in de hoofdrol de toen pas 16-jarige onweerstaanbaar sympathieke Louane Emera als Paula Bélier. Het was Emera’s debuut nadat ze eerder op tv een talentenjacht had gewonnen en daarmee doorbrak als zangeres. Onbekommerd lachen en misschien een beetje snotteren bij deze feelgoodfilm met fijne muziek van de broers Evgueni en Sacha Galperine.

Een vrolijke puber huppelt de keuken in, kust haar mokkende broertje gedag en krijgt een bord eten voorgezet door moeder. Niks bijzonders, tot je in de gaten krijgt dat Paula de enige van het gezin is die kan horen, want ouders en broer zijn doof. Paula helpt niet alleen mee op de boerderij, ze belt ook met de bank, treedt als tolk op met zakenpartners en is de spreekbuis op de lokale markt waar de Béliers hun kaas verkopen. Ze is de spil waar alles in het gezin om draait. Maar dan ontdekt de muziekleraar op Paula’s school haar grote zangtalent. (Éric Elmosnino speelt de rol van die tamelijk onuitstaanbare docent en dat de film van vóór het MeToo-tijdperk dateert, is in onze ogen vandaag wel pijnlijk duidelijk.) Hij moedigt haar aan deel te nemen aan een zangwedstrijd in Parijs, met als prijs een plek aan een gerenommeerde muziekopleiding.

Het is een duivels dilemma voor Paula, die haar familie niet in de steek wil laten, maar tegelijkertijd snakt naar vrijheid en een eigen leven. Daar hebben haar ouders weinig begrip voor. ‘Ik heb horende mensen nooit kunnen begrijpen,’ flapt haar moeder er in een dronken bui uit. Wie moet er voor hen tolken als Paula voor haar zangcarrière naar Parijs vertrekt? Het lijkt een onmogelijke keuze: kiest Paula voor zichzelf of voor haar familie? Klik hier om de trailer te bekijken.

La famille Bélier draait donderdag 13 juni speciaal voor NOLANO in Cinemajestic, Dreef 8, 7202 AG Zutphen. Het programma:
Vanaf 13.10 uur: ontvangst
13.30 uur: start film (106 min.)
15.20 uur: napraten met koffie/thee

Minder mobiel en vervoer nodig? Plaats een oproep op het prikbord of bel op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur met AutoMaatje op 0575 234 020.