Wandelpoëzie, M. Vasalis - WACHTLIJST

woensdag 11 augustus 2021

Nelleke van Keulen van Wandelpoëzie neemt je mee op een wandeling door historisch Zutphen. Op diverse plaatsen draagt ze gedichten van M. Vasalis voor. 

M. Vasalis (Margaretha Drooglever Fortuyn-Leenmans) is een geliefde Nederlandse dichteres. Geboren in 1909 in Den Haag in een vrijzinnig socialistisch milieu studeerde zij medicijnen, antropologie en specialiseerde zich tot psychiater, een beroep dat ze tot haar zeventigste uitoefende. Ze schreef drie dichtbundels: Parken en woestijnen (1940), De vogel Phoenix (1947) - opgedragen aan haar overleden zoontje - en Vergezichten en gezichten (1954). In 2002 verscheen postuum de bundel De oude kustlijn met niet eerder gepubliceerde gedichten.

In het werk van Vasalis spelen niet alleen de herfst, de schemering, de nacht, de eenzaamheid en het onpeilbare verdriet een rol maar ook het voorjaar, de dageraad, het licht en het vuur; symbolen van ongebreidelde vitaliteit komen hiermee naar voren. Haar kleine oeuvre werd ongekend populair zowel bij poëzieliefhebbers als bij het grote publiek. Ze kreeg er twee oeuvreprijzen voor: de Constantijn Huygensprijs (1974) en de P.C. Hooft-prijs (1982).

Het programma op 11 augustus is:
10.00 uur: Verzamelen aan de Rozengracht 3
10.00-11.30 uur: Wandeling
11.30 uur: Drankje op een terras aan de Houtmarkt

De deelnemersbijdrage voor de wandeling is €10,- (inclusief drankje) voor leden van NOLANO. Niet-leden betalen €15,-.